Met de aankoop van het Amerikaanse Cablevision is de overnamehonger van kabel- en telecomconcern Altice voorlopig gestild. Analist Arne Petimezas van beursmakelaar AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.

1. Eerder deze maand nam telecombedrijf Altice de Amerikaanse kabeltelevisie- en internetprovider Cablevision over. Dat is voorlopig de laatste aankoop van de Franse telecommer. Dat heeft Dexter Goei, de CEO van Altice en secondant van eindbaas Patrick Drahi, gezegd in een interview met Bloomberg. “We zijn het onze beleggers, zowel die in schulden als in aandelen, schuldig om een pauze in te lassen met betrekking tot het doen van overnames, met name de grote,” zei Goei tegen Bloomberg. Die pauze kan weleens twee jaar duren omdat Altice zich nu wil richten op interne groei van het bedrijf, aldus Goei.

Uitzonderingen daargelaten, want als de Amerikaanse kabelaar Cox Communications in de etalage gaat, dan zal Altice toch wel de portemonnee trekken, zei Goei. Goei keek waarschijnlijk met een schuin oog naar de obligatiemarkt, waar de financieringskosten voor bedrijven zoals Altice, met een zwakke balans en een kredietbeoordeling beneden investment grade, flink zijn gestegen sinds Augustus. Nieuwe overnames zijn dus een stuk duurder geworden.

2. Hoe efficiënt zijn financiële markten? Niet bepaald efficiënt als we een bestuurslid van Deutsche Bank moeten geloven. Eerder een beetje verstrooid. Volgens bestuurder Stefan Krause wordt Deutsche Bank, de grootste bank van Duitsland, met regelmaat verward met de Deutsche Bundesbank, de Duitse centrale bank. “Het is niet dat Deutsche Bank het wil, maar je kan zeggen dat vanwege onze naam, een groot deel van de kapitaalmarkt denkt dat we de Bundesbank zijn”, zo citeert persbureau Bloomberg Krause.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Natuurlijk is er dan ook verwarring over wie nou de top centrale bankier van Duitsland is. Zo werd de oud-CEO van Deutsche Bank, Joseff Ackermann, gezien als de baas van Jens Weidmann, de daadwerkelijke president van de Bundesbank. “Mensen zeiden vaak tegen mij dat ze Ackermann wel kenden, maar niet wisten wat Weidmann nou precies deed en waarom er nou twee Duitse centrale banken zijn”, aldus Krause.

De onoplettendheid van marktparticipanten is heel plezierig voor Deutsche Bank, dat zich daardoor goedkoper kan financieren omdat centrale banken als superveilig worden gezien.

3. Duitse ondernemers zijn in september onverwacht positiever geworden over de economische vooruitzichten, ondanks toenemende zorgen bij beleggers en centrale banken over verslapping van de wereldeconomie. De cijfers zijn nog van voor het dieselschandaal rond Volkswagen, dus zo heel actueel zijn ze helaas ook niet meer.

De Ifo-index voor de economische verwachtingen van ondernemers steeg met ruim een punt naar 103,3 in september, terwijl economen een daling naar 101,4 hadden verwacht. Het was de eerste keer sinds maart dit jaar dat de index toenam, en dat kwam waarschijnlijk door voorzichtig optimisme over de economie van de eurozone. Heel spannend zijn de cijfers ook weer niet, want Duitse conjunctuuronderzoeken wijzen al een jaar lang op gematigde groei van 1 tot 1,5 procent.

4. Ook in Noorwegen kan de beleidsrente van de centrale bank in navolging van andere Europese landen de rente negatief worden. De centrale bank verlaagde donderdagochtend de rente onverwacht met een kwartje naar 0,75 procent en waarschuwde tegelijkertijd dat als het niet zo zwaar zou tillen aan de financiële stabiliteit, de rente binnen een jaar tijd negatief zou zijn.

Waar is de centrale bank nou zo bezorgd over? Huishouden die zich suf lenen en zich diep in de hypotheekschulden steken om te dure huizen te kopen die ze eigenlijk niet kunnen veroorloven. In Zweden en Zwitserland worden centrale banken geconfronteerd met soortgelijke huizenmarktprobleem, maar desalniettemin is de rente daar al wel negatief.

5. Tegenvaller voor ECB-president Mario Draghi. Banken hebben donderdagochtend bij de vijfde veiling van goedkope langlopende leningen die in 2018 aflopen slechts 15,5 miljard euro opgehaald. Dat is veel lager dan de 50 tot 70 miljard euro waar de markt op had gerekend. Desalniettemin hebben banken al voor zo’n 400 miljard euro van dit soort goedkope leningen van de ECB afgenomen sinds september 2014.

Wat wil Draghi nu met al dit geld bereiken? Dat u goedkoper uw huis kunt financieren. Voor de ECB is de hypotheekrente namelijk nog steeds te hoog. De reële hypotheekrente om precies te zien. In de grafiek – die op het eerste gezicht een beetje war warrig lijkt – staat de ECB’s samengestelde indicator voor de rente op nieuwe hypotheekleningen min de nationale inflatie.

(klik voor vergroting)

 

real rates

Van 2003 tot en met 2008 volgt de reële hypotheekrente de beleidsrente van de ECB redelijk goed. Daarna ging het mis en raakte de ECB de controle kwijt. De reële rente reageerde niet of met vertraging op de steeds lagere beleidsrente. Vanaf 2013 steeg de reële rente zelfs, ondanks dat de ECB de beleidsrente verlaagde.

Begin dit jaar is de reële rente dan eindelijk beginnen te dalen dankzij de ECB's rits aan onconventionele verruimingsmaatregelen. In totaal heeft de centrale bank er inmiddels 800 miljard euro aan obligatieaankopen en langlopende bankleningen tegen aan moeten gooien. Maar de ECB is dus nog lang niet klaar.

6. Discounter Aldi wil online muziekdienst Spotify het leven zuur maken. Aldi biedt sinds donderdag een streamingdienst aan voor de prijs van 7,99 euro per maand. Daarmee zit Aldi onder de prijs van 10 euro per maand die de concurrentie vraagt. Aldi gaat 34 miljoen liedjes en ook nog eens 10.000 boeken aanbieden op een platform dat op de technologie van Napster draait.

7. Europese beurzen hielden zich donderdagochtend koest en verliezen bleven beperkte tot ongeveer een half procent voor Amsterdam, Frankfurt en Berlijn. Beleggers wachten wéér op tekst en uitleg van Fed-voorzitter Yellen. Yellen zal vanavond laat voor het eerst spreken sinds de warrige persconferentie van vorige week, toen de Fed toch maar besloot de rente op nul te houden vanwege de zwakkere wereldeconomie en turbulente markten.

Beleggers hopen vanavond wijzer te worden over welke verbetering de Fed in de wereldeconomie en de markten wil zien voordat de rente omhoog kan. Over de Amerikaanse economie zelf is de Fed namelijk al wel tevreden.

8. Duitse autofondsen gingen donderdagochtend door het putje, uitgezonderd Volkswagen, dat voor de tweede dag op rij hoger staat. BMW daalde op een gegeven moment 8 procent na berichtgeving in Bild dat de autobouwer ook gesjoemeld heeft met emissietest met het model de X3. Dat straalt ook af op Daimler, dat eventjes 4 procent verloor.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl